Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

A sandwich panel megnevezés egy különleges légcsatorna elemet takar. Felépítése három rétegű: középen egy zárt cellás, szilárd habréteg található, kétoldalt pedig egy-egy rétegnyi borítás. A középen található hab kétféle lehet, ezek fizikai és kémiai mutatói eltérőek. Gyártási folyamataik is különböznek egymástól. Tehát, tulajdonképpen, a végeredmény hasonló, de az eltérő tulajdonságok nagyon jelentősek a felhasználásuk terén.

  • sandwich panel PUR habbal – Magas szigetelőképességgel rendelkezik ezáltal hatékony energiamegtakarításra képes. Mindemellett könnyű és költséghatékony a többi szigeteléstípushoz képest.
  • sandwich panel PIR habbal – Szintén kiváló szigetelő képességű és alacsony súlyú elemről van szó. Tűzálló képessége képezi a legfőbb eltérést az imént említett típustól. Ez jelentősen magasabb a PUR habos verziónál. Nem gyúlékony, így a lángok terjedését is lelassítja. Ebből következik, hogy egy igen magas hőfokon is jól funkcionáló légtechnika rendszer kialakításában is használható.

A PIR panel sandwich az építkezés számos területén felhasználható. Főleg olyan helyeken, ahol fontos szempont a struktúra stabilitása és az alacsony súlya. Ilyen felhsználási lehetőségek közül néhány példa: hűtőházak, érlelőkamrák, montázsépületek, nulla fok alatti helyiségek, szigetelt bódék. Ha nem biztos abban, hogy Önnek megfelelő választás ez a panel, kérjen ajánlatot cégünktő!

Miért különleges a sandwich panel PIR habbal?

Az ALPSystem.hu egyik fő termékét mutatjuk be, a felépítésére és az abból származó előnyeire koncentrálva. A PIR panel sandwich megnevezés jól leírja a légcsatorna elem alapjellemzőit. A sandwich szó arra utal, hogy a panel középső rétegét két egyforma réteg határolja. A középső réteg anyaga PIR hab. Ez az anyag a hatalmas sűrűségéről és stabilitásáról ismert. A bevonatát két vékony aluminiumréteg képezi. A panel minimális vastagsága 21 mm, azonban bármekkora vastagság ellenére a súlya alacsony marad, anyagának köszönhetően.

Lássuk akkor a kémiai folyamatokat, ahogyan a panel létrejön! A sandwich panel PIR habbal készült tipusnak fő alkotóeleme a PIR hab. Ennek elkészítéséhez egy speciális gépet használnak. Feladata, hogy összekeverje a megfelelő anyagokat, majd magas nyomáson nagy sűrűségű  habot készítsen belőlük. A habpanelek alapanyaga minden esetben egy izocianát és egy poliol. A PIR hab elkészítéséhez a poliolok közül a polietilén-glikol használandó. A megfelelő sűrűség és szigetelésre való alkalmasság elérésében fontos szerepet játszik még a habosítóanyag és a katalizátor is. A PIR különlegessége, hogy a habosítóanyag lényegi része, nagyjából 97%-a a kész termékben marad.

Ennek az eljárásnak köszönhetően létrejön az az anyag, amely a következőket teszi lehetővé:

  • kiváló szigetelés
  • alacsony szén-dioxid kibocsátás
  • magas hőálló képesség
  • a lángok megfékezése, keletkező füst mennyiségének csökkentése
Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

Miért mondjuk, hogy a PIR panel sandwich kialakítású?

Miért mondjuk, hogy a PIR panel sandwich kialakítású?

Az előszigetelt légcsatorna egyik típusára gyakran használatos a PIR panel sandwich megnevezés. Ennek magyarázata meglelhető, ha megnézzük ezeknek az elemeknek a kialakítását. Az ilyen panel három rétegből áll össze: egy belső, fő részt minkét oldalról egy-egy borításként szolgáló fém fólia határol. A középső réteg összetétele lehet PUR vagy PIR hab. Mindkettőről elmondható, hogy szilárd, jól szigetelő hab. A közöttük lévő különbségek a fizikai és kémiai tulajdonságaikban mutatkoznak meg. Lássuk a sandwich panel PIR habos változatának a jellemzőit!

Az anyag egy nagy sűrűségű, zártcellás hab. Keletkezésekor folyékony halmazállapotú, megszilárdulása után pedig kifejezetten keménnyé és stabillá válik. A stabilitás és a kis súly együtt könnyű alkalmazást tesz lehetővé. Kiváló hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, amihez hozzájárul a borításként alkalmazott külső réteg is. Ezen tulajdonságainak köszönhetően egy energiatakarékos csatornarendszer kialakítására alkalmas.

Legnagyobb különlegessége és egyik legfontosabb jellemzője a tűzállóság. A PUR habot tartalmazó társával szemben nem gyúlékony, éppen ellenkezőleg, csökkenti a lángok terjedésének sebességét. Besorolás alapján a B tűzvédelmi kategóriába tartozik. A gyúlékonysági teszteken nagyon jól szerepel, bármilyen hozzáadott gyulladásgátló anyag alkalmazása nélkül.

Lépj kapcsolatba velünk

Készen állunk az ajánlatokra és az együttműködésre

Telefon: +36203763924
Email: litsenergykft@gmail.com
Web: https://litsenergy.hu

© Copyright 2019 ALPSystem.hu - Minden jog fenntartva | Készítette: TheSystemWeb - Weboldal készítés | Cégünk partnerei