Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

A sandwich panel megnevezés egy különleges légcsatorna elemet takar. Felépítése három rétegű: középen egy zárt cellás, szilárd habréteg található, kétoldalt pedig egy-egy rétegnyi borítás. A középen található hab kétféle lehet, ezek fizikai és kémiai mutatói eltérőek. Gyártási folyamataik is különböznek egymástól. Tehát, tulajdonképpen, a végeredmény hasonló, de az eltérő tulajdonságok nagyon jelentősek a felhasználásuk terén.

  • sandwich panel PUR habbal – Magas szigetelőképességgel rendelkezik ezáltal hatékony energiamegtakarításra képes. Mindemellett könnyű és költséghatékony a többi szigeteléstípushoz képest.
  • sandwich panel PIR habbal – Szintén kiváló szigetelő képességű és alacsony súlyú elemről van szó. Tűzálló képessége képezi a legfőbb eltérést az imént említett típustól. Ez jelentősen magasabb a PUR habos verziónál. Nem gyúlékony, így a lángok terjedését is lelassítja. Ebből következik, hogy egy igen magas hőfokon is jól funkcionáló légtechnika rendszer kialakításában is használható.

A PIR panel sandwich az építkezés számos területén felhasználható. Főleg olyan helyeken, ahol fontos szempont a struktúra stabilitása és az alacsony súlya. Ilyen felhsználási lehetőségek közül néhány példa: hűtőházak, érlelőkamrák, montázsépületek, nulla fok alatti helyiségek, szigetelt bódék. Ha nem biztos abban, hogy Önnek megfelelő választás ez a panel, kérjen ajánlatot cégünktő!

Miért különleges a sandwich panel PIR habbal?

Az ALPSystem.hu egyik fő termékét mutatjuk be, a felépítésére és az abból származó előnyeire koncentrálva. A PIR panel sandwich megnevezés jól leírja a légcsatorna elem alapjellemzőit. A sandwich szó arra utal, hogy a panel középső rétegét két egyforma réteg határolja. A középső réteg anyaga PIR hab. Ez az anyag a hatalmas sűrűségéről és stabilitásáról ismert. A bevonatát két vékony aluminiumréteg képezi. A panel minimális vastagsága 21 mm, azonban bármekkora vastagság ellenére a súlya alacsony marad, anyagának köszönhetően.

Lássuk akkor a kémiai folyamatokat, ahogyan a panel létrejön! A sandwich panel PIR habbal készült tipusnak fő alkotóeleme a PIR hab. Ennek elkészítéséhez egy speciális gépet használnak. Feladata, hogy összekeverje a megfelelő anyagokat, majd magas nyomáson nagy sűrűségű  habot készítsen belőlük. A habpanelek alapanyaga minden esetben egy izocianát és egy poliol. A PIR hab elkészítéséhez a poliolok közül a polietilén-glikol használandó. A megfelelő sűrűség és szigetelésre való alkalmasság elérésében fontos szerepet játszik még a habosítóanyag és a katalizátor is. A PIR különlegessége, hogy a habosítóanyag lényegi része, nagyjából 97%-a a kész termékben marad.

Ennek az eljárásnak köszönhetően létrejön az az anyag, amely a következőket teszi lehetővé:

  • kiváló szigetelés
  • alacsony szén-dioxid kibocsátás
  • magas hőálló képesség
  • a lángok megfékezése, keletkező füst mennyiségének csökkentése
Milyen az a sandwich panel PIR habbal?

Miért mondjuk, hogy a PIR panel sandwich kialakítású?

Miért mondjuk, hogy a PIR panel sandwich kialakítású?

Az előszigetelt légcsatorna egyik típusára gyakran használatos a PIR panel sandwich megnevezés. Ennek magyarázata meglelhető, ha megnézzük ezeknek az elemeknek a kialakítását. Az ilyen panel három rétegből áll össze: egy belső, fő részt minkét oldalról egy-egy borításként szolgáló fém fólia határol. A középső réteg összetétele lehet PUR vagy PIR hab. Mindkettőről elmondható, hogy szilárd, jól szigetelő hab. A közöttük lévő különbségek a fizikai és kémiai tulajdonságaikban mutatkoznak meg. Lássuk a sandwich panel PIR habos változatának a jellemzőit!

Az anyag egy nagy sűrűségű, zártcellás hab. Keletkezésekor folyékony halmazállapotú, megszilárdulása után pedig kifejezetten keménnyé és stabillá válik. A stabilitás és a kis súly együtt könnyű alkalmazást tesz lehetővé. Kiváló hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, amihez hozzájárul a borításként alkalmazott külső réteg is. Ezen tulajdonságainak köszönhetően egy energiatakarékos csatornarendszer kialakítására alkalmas.

Legnagyobb különlegessége és egyik legfontosabb jellemzője a tűzállóság. A PUR habot tartalmazó társával szemben nem gyúlékony, éppen ellenkezőleg, csökkenti a lángok terjedésének sebességét. Besorolás alapján a B tűzvédelmi kategóriába tartozik. A gyúlékonysági teszteken nagyon jól szerepel, bármilyen hozzáadott gyulladásgátló anyag alkalmazása nélkül.

PIR panel sandwich – különleges légcsatorna elem

A PIR panel sandwich tulajdonképpen az előszigetelt légcsatorna egyik típusa. Az elnevezés a légcsatorna-elemek kialakításából ered. A PIR panel sandwich különleges módon, három rétegből áll össze. A belső részt mindkét oldalról egy-egy borításkén funkcionáló fém fólia határolja. A középső, fő réteg összetétele PIR és PUR hab is lehet egyaránt. Mindkettő a szigetelés csúcstechnológiáját képviseli. Most a PIR habos sandwich panelről lesz szó.

Ennek anyaga egy igen nagy sűrűségű, úgynevezett zártcellás hab. Kezdetben folyékony halmazállapotú, majd pedig miután megszilárdult, keménnyé és stabillá válik, ugyanakkor könnyű marad. Nagyon könnyű alkalmazni. Hőszigetelési mutatói csúcsnak számítanak a piacon az energiatakarékos csatornarendszerek tekintetében.

Nagyon fontos hogy a PIR panel sandwich tűzálló is, épületbiztonsági szempontból talán ez a leglényegesebb. A PIR csökkenti a lángok terjedésének sebességét. Besorolás alapján a B tűzvédelmi kategóriába tartozik. A gyúlékonysági teszteken nagyon jól szerepel, bármilyen hozzáadott gyulladásgátló anyag alkalmazása nélkül.

A PIR panel sandwich egyébként egy-egy építkezés számos területén felhasználható. Olyan helyeken alkalmazzák egyre gyakrabban, ahol fontos a struktúrabeli stabilitás és igen lényeges faktor a PIR pehelykönnyű súlya. A PIR habos szendvicspanel gyártási technológiája a tűzállóbb és szilárdabb építési termék gyártását szolgálja. Ezen szempontok alapján mindenképpen a PIR habos szendvicspanel a jobb választás, mintsem a PUR változat.

PIR panel sandwich – különleges légcsatorna elem

Lépj kapcsolatba velünk

Készen állunk az ajánlatokra és az együttműködésre

Telefon: +36203763924
Email: litsenergykft@gmail.com
Web: https://litsenergy.hu

© Copyright 2019 ALPSystem.hu - Minden jog fenntartva | Készítette: TheSystemWeb - Weboldal készítés | Cégünk partnerei